KANNATTAA PYRKIÄ EPÄONNISTUMISEEN

13.10.2013

 

Aurinkoinen heinäkuun kolmastoista. Musiikin ystävät nauttivat Pori Jazzien ensimmäisestä päivästä pasuunan soidessa lempeästi taustalla. Kotipuolessa ruokaostoksensa töiden varaan laskenut Jari odottaa soittoa töihin. Hyvästä tunnelmasta huolimatta valmistuvan tiimin Maden Flybarin kaljanhuuruinen kassakone huutaa tyhjyyttä. Päivä toisensa jälkeen tappiota, viikon jälkeen 20 000 euroa.

Miksi tällaista tehdään, miksei pelata varman päälle? Bisneselämässä tapahtuu jatkuvasti epäonnistumisia ja mikä olisi parempi paikka kokeilla ja ottaa riskejä, kun tällainen ympäristö. Turvaa tuovat ja kannustavat tiimikaverit. ”Mä uskon, että tällä on pidempiaikaisia vaikutuksia meidän elämään. Yhteinen taival on kohta lopussa ja toivon, että tää kannustaa koko yhteisöä ottamaan riskejä, voidaan olla esimerkkejä, että jos hommat menee reisille niin se ei haittaa” tiimikaveri Tommi kertoo.

Puutteellisen viestinnän johdosta asia tuli tiimille isona yllätyksenä ja tilanteen ratkomiseen vaadittiin paljon faktojen tutkimista ja projektipäällikkö Empulta kovaa työtä, jotta asiaa voitiin käsitellä rakentavasti. ”Faktoilla lähettiin hommaa purkamaan. Ei tiedetty riskeistä tällä skaalalla, olettamus riskeistä oli hyvin toisenlainen” Jussi kertoo. Pieleen meni moni asia, kirjallisten sopimusten uupuminen ja liian lyhyt aika valmistautua isoon tapahtumaan.

Loppujenlopuksi Ideaosuuskunta Made otti ison ja rohkean askeleen tiiminä ja päätti jakaa tappiot koko tiimin kesken. ”Totta kai tiiminä sitä tehtiinkin ja yhdessä niitä velkoja kuittaillaan” kertoo Tommi. Suurin vaikutus tapahtuneella on tiimin yhteiseen maailmanympärimatkaan – rahaa on pakko tehdä rutkasti enemmän. ”Ainahan se on sillein, että virheistä opitaan ja tulihan siinä oppia koko tiimille. Mutta jos saisi muuttaa menneisyyttä niin olisi ollut hirveen hienoa, jos kyseinen juttu olisi tapahtunut vuosi tai kaksi aikaisemmin.” Tommi jatkaa. ”Suomessa ei tunneta epäonnistumisen kulttuuria ja sitä joutuu häpeämään niin paljon, että on monesti vaikea tuoda ilmi ja se vie asioita vaan huonompaan suuntaan. Meillä hommat lähti aukeamaan hyvin kun päästin heti ekoissa yhteisissä treeneissä käymään faktat läpi.” sanoo Emppu.

Tiimin valmentajalla Timollakin on sanottavansa asiaan. ”Tapahtuneella oli täydellinen positiivinen vaikutus, joka loi täydellisen jännitteen syksylle, olis ollu muuten liian helppo mymmille lähtö, kerta rahat oli jo koossa. Jännite aiheuttaa toimintaa, jos paristossa ei oo jännitettä, niin se ei anna virtaa”. Sama pätee tiimiyrityksen toimintaan. Timo jatkaa: ”Tämä on kuitenkin vaan yksi niistä monista epäonnistumisista mitä Tiimiakatemialla koetaan. Kokoluokaltakaan ei edes suurin.”

Epäonnistuminen on paras juttu mitä voi tehdä ja siihen kannattaa pyrkiä. Mitä enemmän epäonnistumisia, sitä enemmän onnistumisia.” – Jussi Galla


- Vertaiset, tiimiyrittäjät Salla & Vilppu