Maailmanpolitiikan keskiössä


Töihin tullessani kurkin Turbiinitalon ikkunoista seuraten remontin edistymistä. Aurinkoinen kevät päivä ja mieleen tulvi muisto keväältä 2010. Sekin päivä oli "normaali". Aamutreenit huipputiimi Wimman kanssa ja tauolla pikainen puhelinsoitto kaverilta. Pieni pyyntö jeesata hetki saksalaisen vieraan kanssa näyttäen Tiimiakatemiaa. Kukapa ei kaveriaan auttaisi.

Iltapäivällä tapasin sydämellisen harmaahapsisen Helmutin. Kiersimme Turbiinitalon alakerran tutustuen tiimiyrittäjiin ja Tiimiakatemiaan. Kierroksen keskeyttää puhelimen vaativa ääni. Soittajana on Saksan pääministeri Angela Merkel, joka pyytää Helmutia avustamaan poliittisen ymmärryksen löytämisessä ja ratkaisuissa Saksan nuorisoyrittämisen saralla. Jatkamme kierrosta ja vaihdamme ajatuksia merkityksellisestä oppimisesta ja yrittäjyyteen oppimisesta. Helmutin näkemykset perustuvat 40 vuoden kokemukseen ja lukuisiin summer campseihin. Minun kokemuskilometrini olivat vähemmän mutta maasto rankempi. minun kokemukseni perustuvat päivittäisiin kohtaamisiin tiimiyrittäjiin kanssa. Tiimiyritys Wimman toimisto ja tarjoama kiinnosti kovasti Helmutia. "Mitä sinä olet tehnyt heidän kanssaan?" kysyi Helmut. Kysymystä oppimisen arkkitehtuurista palastelimme kahvin ääressä Ravintola Ideassa. Taas Helmutin puhelin soi. Tällä kertaa soitto Vatikaanista. Audienssi Paavi Benedictus XVI luokse ja luonnollisesti lentojärjestelyt. Kahvi ehti jäähtyä mutta onneksi sen sai aina uudeksi kahvila Ideassa.

Tiimiakatemian mallissa valmennusohjelmat sekä johtamispassi herättivät hienon keskustelun, joka jatkui sähköpostitse vielä kauan. Helmut ihaili meissä itseohjautuvuuden taitojen kasvattamista ja aloitteellisuuteen ruokkimista ja samalla pohti omaa työtään ja mielenmallejaan suhteessa oppimiseen. Tiimiyrittäjille tämä vierailu poiki keikan Saksaan pelaamaan mielenmallipeliä sekä kertomaan tarinoita erilaisesta yrittämisen oppimisesta ja tiimiyrittäjyydestä.

Luulen, että tuona kevät päivänä olin lähempänä Paavia ja Saksan pääministeriä kuin tulen koskaan olemaan. Maailmanpolitiikan ytimessä vaikkakaan en välttämättä kovinkaan merkittävässä roolissa. Yhdestä asiasta olen kuitenkin täysin varma. Tällaiset tarinat ja kummallisetkin kohtaamiset tulevat aina Tiimiakatemiassa jatkumaan kun jaksaa aidosti kohdata ihmisen.

Essi Silvennoinen
Tiimiakatemian valmentaja