Mitä se innovaatiohöttö oikeastaan on?

Ulla Luukas

9.10.2015, Jyväskylä 

Innovaatioita siellä ja innovaatioita täällä. Suomi huutaa yrittäjyyden, uuden synnyttämisen ja uusien käytäntöjen perään, mutta mistä itse asiassa puhutaan, kun puhutaan innovaatioista ja niiden kehittämisestä? Mitä oikeastaan ovat innovaatiokyvykkyydet, joita juhlapuheissa hehkutetaan ja jonka perään jokainen itseään kunnioittava virkamies tai yritysjohtaja tuntuu huutavan.

Kun puhutaan innovaatiokyvykkyyksistä (kauhea termi), puhutaan itseasiassa kolmesta yksinkertaisesta asiasta. Ensimmäisenä listassa on kummastelun ja ihmettelyn taito. Tutki ja aisti ympäristöäsi silmät auki, ihmettele maailmaa kuin 5-vuotias joka kysyy, miettii ja pohtii ääneen asioita. Miksi kahvinkeitin toimii niin kuin toimii tai miten pilvet ja aurinko kestävät taivaalla? Jatkuva ympäristön tutkiminen ja ääneen ihmettely ovat arkipäivää 5-vuotiaalle, mutta sama ihmettelyn taito pätee myös uusien toimintamallien etsimiseen ja kehittämisen. Innovaatioiden synnyttäminen ja yrittäminen ovat lähtökohtaisesti ongelmanratkaisua eikä kiinnostuneisuus ympäristöstä tai vaikka trendeistä ole tässä prosessissa haitaksi.

Toinen olennainen taito on kyky siirtyä haaveilusta toiminnan tasolle eli miten muutat ajatukset toiminnaksi. 5-vuotias ei jaksa kauan ihmetellä ja kysellä, vaan lähtee kokeilemalla etsimään ratkaisuja havaitsemaansa mielenkiintoiseen ongelmaan. Jatkuvat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen on yksi Tiimiakatemian arvoista, ja uskon, että vain kokeilemalla asioita käytännössä, voidaan saada ymmärrys tuotteen tai palvelun toimivuudesta tai kiinnostavuudesta markkinoilla. Pelkkä haaveilu paremmasta tulevaisuudesta ei riitä, vaan ajatukset on pystyttävä kiteyttämään ja mallintamaan käytäntöön siirrettäväksi tavoitteiksi, tehtäviksi ja kokeiluiksi.

Kolmas olennainen kyvykkyys on kyky saada aikaan tuloksia eli rullata prosessi läpi a:sta ö:hön. Käytyäsi tämän prosessin läpi saat aikaan joko onnistuneen tai vähemmän onnistuneen tuloksen. Kokeilujen päätteeksi saatat onnistua luomaan maailmaa mullistavan tuotteen tai palvelun tai sitten kokeilu ei oikein ota tuulta purjeisiin. Olennaista on kuitenkin se, että asioihin tartutaan ja uskalletaan tehdä protoja ja kokeiluja, uskalletaan onnistua ja epäonnistua.

Tässä se on kaikessa yksinkertaisuudessaan Tiimiakatemian arki. Olette tervetulleita mukaamme oppimaan ja rakentamaan parempaa nykyisyyttä ja valoisampaa tulevaisuutta.